Krage; Spurvehøg

Den Dag Spurvehøgen måtte fortrækkeDa Spurvehøgen mødte Grå Kraven

Den dag Spurvehøgen mødte Grå Kragen

Efter min oplevelse med spurvehøgen og den Blå Kærhøg, mødte jeg igen Spurvehøgen ved det samme buskads. Denne gang dog i en lidt anden og lidt mere flatterende rolle, nemlig som den der måtte fortrække fra sit tilsyneladende yndlingssted.

Til min store overraskelse blev den angrebet af en Krage, som under megen skrigene og skræppen blev ved med at forfølge Høgen. Dysten bølgede frem og tilbage i temmelig lang tid, for det meste med overtag til Kragen og Høgen på flugt.

På et tidspunkt kom Høgen dog højt til vejrs og susede ned mod sin modstander, og jeg tænkte, så nu sker det, nu bliver Kragen nedlagt (en Spurvehøg i høj fart er en ”krudtkarl” og ikke til at spøge med). Men Kragen foretog nogle elegante rulninger og vendinger og undgik den styrtdykkende Høg, men den kom i defensiven, og blev forfulgt et stykke tid.

Kragen fik dog hurtigt vendt angrebet, og fik igen overtaget. Med vidt udspilede vinger og klør og sit rimelig store næb vendt direkte mod sin modstander, gik den i frontalangreb, så Høgen måtte vige. En angrebsstilling jeg havde forventet ville komme fra Høgen, med sine knivskarpe kløer, specielt udviklet til drap og kamp.

Til sidst måtte Høgen tage flugten, bort fra sit jagtområde, efterladende en skræppende Krage, som tog sig nogle sejers-runder over valen – lige over mig.

Jeg kunne ikke lade være med at tænke ”det var da lige-godt sørens” den krage er en stor kriger (måske nærmere en bandit og slagsbror – vil jeg troJ ). At kunne udmanøvrere en super hurtig luftakrobat som Spurvehøg er, er altså noget af en bedrift – respekt RESPEKT.

Det er jo ganske kendt, at Krager driller og chikanerer både Havørne og Musvåger, så snart de får lejlighed til det, idet den er betydelig hurtigere og mere manøvredygtig på de små områder end de helt store rovfugle. Men en Spurvehøg hvis speciale er, at nedlægge mindre fugle i luften. Det skal der mod til – Kragen ER EN STOR KRIGER.

Men men men – at angribe en Spurvehøg direkte og frontalt, ikke bare ved små hurtige drillerier, det skal der altså mod til. For med sådanne en ”fyr”, kan det hurtigt blive med livet som indsats, for Høgen er en grum og hurtig dræber. Med op til 200 km i timen, slår den ind i sit bytte, som ofte fortumlet eller bevidstløs styrter til jorden, hvor Høgen så afliver den ved at hurtigt, at bide nakken over.

Men den kan også angribe frontalt med kløerne, og har i angrebsøjeblikket en teknik, der får benene til at opnå en højere fart end kroppen, så kløerne bliver dybt begravet i byttets krop.

Men uanset hvad det var, så var det endnu en stor og absolut underholdende oplevelse – igen i Vallensbæk Mose. Man kunne ligefremt frygte, at Kommunen pludselig begynder, at tage entre 🙂  Ja – man kan aldrig vide 🙂 

built with GmediaGallery

 

 

%d bloggers like this: