Blå Kærhøg; Spurvehøg

EN HISTORIE OM ÉN TÅRNFALK, ÉN SPURVEHØG OG ÉN BLÅ KÆRHØG.SPURVEHØG Vs BLÅ KÆRHØG.

 SPURVEHØG Vs BLÅ KÆRHØG.

På en af mine turer i Vallensbæk Mose, overværede jeg en Tårnfalk, der slog ned på en gnaver, sikrede sig den, og fløj ind i et buskads, for at nyde fangsten. Den sad lidt og bearbejdede byttet, men pludselig hørte jeg et rovfugle-skrig,  et skrig jeg ikke var bekendt med, og min tanke var ”hvad er det for en rovfugl!”.
Den samme refleks havde Tårnfalken, det sås tydeligt på Tårnfalken, at den blev urolig. Det var helt tydeligt, at den blev vagtsom lyttede og observerede, samtidig med at den flyttede uroligt på sig. Vi hørte et skrig mere, og Tårnfalken besluttede, at den skulle væk. Først trak den bort fra skriget, men stadig i buskadset, men hurtigt ombestemte den sig efter endnu et skrig, og vendte – fløj modsat – og ud af buskadset, op i himlen og væk med sit bytte.
Jeg var nu temmelig interesseret i at finde ud af hvad det var for en rovfugl, der skræmte Tårnfalken så meget. Jeg trak væk fra stien ind i mosen, for at komme rundt omkring buskadset og finde ud af hvilken rovfugl der var tale om.
Desværre kunne jeg ikke komme rigtig omkring og afsøge den ”lille” bevoksning, Tee-Jay og jeg måtte trække ud på stien, på grund af mosens bløde jord, der fik mine støvler til at synke ned i terrænet.  Ærgerligt – jeg var godt nok nysgerrig, efter at finde ud af hvad buskadset gemte.
Jeg holdt bevoksningen under opsyn et stykke tid, og pludselig fik jeg syn for sagen. En Blå Kærhøg kom flyvende mod krattet, og ud af det røg en Spurvehøg, med kurs direkte imod den langt større Kærhøg.
Som et lyn fra en klar himmel var Spurvehøgen over Kærhøgen, og brasede lige ind i den, nærmest skulder mod skulder. 
Spurvehøge var tydelig utilfredshed med den vinter-indflyttede Blå Kærhøgs tilstedeværelse. Gang på gang angreb den Kærhøgen, som dog også forsøgte på at komme efter sin mindre, men betydelig mere adrætte artsfælle. Men den havde ingen chance, Spurvehøgen var akrobatisk og overlegen i hurtighed, smidighed og adræt luft-balance
Den betydelig større, men langsommere Kærhøg måtte efter nogle luftkampe fortrække, og overlade skuepladsen til den vævre Spurvehøg.
Kjærhøgen er dog en elegant flyver med sine lange smalle vinger udviser den en smuk, rolig og betagende ynde, når den bevæger sig rundt i terrænet for at afsøge det efter føde. Men overfor en aggressiv, super hurtig og manøvredygtig mester som Spurvehøgen, kan den ikke stille noget op.
Den slags oplevelser er FANTASTISK at betragte, og giver fuld valuta for en nogle gange anstrengende dag i felten. Men man kan godt ærgre sig over, at man ikke i en sådan situation har en 800 mm linse og en trækvogn, frem for den sølle 300 og 400 mm jeg ”slæber” rundt med i en skulderrem 🙂 
Var det ikke fordi jeg nu er pensionist med en betydelig lavere månedlig ”løncheck”, så havde jeg nok valgt, at anskaffe den kraftigere 800 mm linse og trækvognen, i stedet for min bil 🙂

Tårnfalken:

built with GmediaGallery

Spurvehøgen Vs Kærhøgen:

built with GmediaGallery

 

 

 

%d bloggers like this: