Jagten på vores vadefugle.

En tekst for de fugleinteresserede og andre naturnydere – af Allan Kierulff.

Spoven – er for mig en særdeles prægtige og karakteristiske vadefugl med sin lange hals, store krop og sit store buede næb, og dens diametrale modsætning Hjejlen med sin korte hals, buttede krop og sit gyldne kamoflage-farvede mønster, som gør den næsten er umulig at se, når de har slået sig med på en eng eller ved en bevokset vandkant. Men kobbersnepperne giver os nok det mest uforglemmelige syn, når de på samme måde som stæren med sort sol, viser os et utroligt flot og smukt ”gyldent” flash på himlen, når de i træktiden i store flokke vender og drejer i luften, og derved reflekterer solens stråler i et kæmpe-stort gyldent glimt. Men alle tre er de en fornøjelse at skue hver på deres måde, når man som naturnyder færdes ude i vore landskaber.

Men de er miljø-pressede arter, og hvor vil det være et tab for fremtiden, kun at kunne se dem med meget spredte mellemrum eller måske slet ikke.

Spover og Kobbersnepper er som arts-gruppe på verdensplan under voldsomt miljømæssigt pres (to spove-arter er formodentlig uddøde, da de ikke er set siden henholdsvis 1963 og 1995), og Hjejlen blev af samme grund fredet i 1984.

Jægerstanden ønsker pt., at der indføres jagttid på disse to – og flere andre – ellers fredede arter, under de pågående drøftelser og forhandlinger i Vildtforvaltningsrådet.

 

Læs mere: Jagt på vores Vadefugle

%d bloggers like this: