Rødvinget Braksvale

RØDVINGET BRAKSVALE (GLAREOLA PRATINCOLA)
Se billeder her:  Braksvalen
Billederne er fra Donau-deltaet Rumænien, hvor den yngler på de spredt bevoksede sandområder. 

 Barksvalen er som navnet antyder ikke en svale, men nærmere en vadefugl – eller helt konkret en underorden af vadefuglene.

Den er en uhyre sjælden gæst i Danmark,  men blev set den 21. og 22. maj 2008, og beskrives, som den mest sjældne fugl, som er set ved Bølling sø. Men den er dog også set ved Klydesøen på Amager den 3. juni 2012.

I perioden 2008 til 2017 skulle den kun være observeret på 4 lokaliteter i Danmark – altså en af vores meget sjældne gæster.

Rødvinget Braksvale yngler i de varmere dele af Europa , det sydvestlige Asien og i  Afrika .

Den er 24-28 cm lang med et vingespænd på 60-70 cm. Den har korte ben, lange spidse vinger, usikker hale og kort næb , som er tilpasninger for at fange føde i flugt. På en stående fugl stikker halen oftest ud bag de sorte vingespidser. Oversiden, hovedet og hage og mavens forreste del er mat mellembrune. De øvre vingdækfjere er også mellembrune som kontrasterer tydeligt i forhold til de mørkere penne. Bakkanten på vingen er hvid. Maven, over- og undergump er hvid og halen sort. Vingernes nedre tagdækkere er rødbrune men kan ofte se helmørke ud i skygge. Den har en vid streg under de proportionalt ganske store sorte øje.

I sommerdragt har den voksne fugl en tydeligt rød næbrod og en lyst gulhvid hagesmæk som afgrænses af en tydelig sort streg. Om vinteren mangler det røde på det mørke næb og ligeså den sorte streg omkring hagesmækken. Ungfuglen er kraftigt moireret og ser mere gråt ud i farven. Den har også et bredt mørkere vattret brystbånd. Kønnene er lige.

 

 
%d bloggers like this: