Fugletur – Rumænien

DONAU DELTAET.       Se billeder:

Donau-deltaet er beliggende i Dobrogea i Rumænien samt i Odes’ka oblast i Ukraine. Deltaet er med et areal på 3.446 km², det største og bedst bevarede blandt de europæiske deltaer.
Billeder af Tophejren vises her som den første, men mange andre, vil følge efter.

Turbeskrivelse og historie:

Den 5. juni 2017 drog 9 fugle interesserede og en tur guide afsted til Rumænien, for at besøge Donau-deltaet, som er beliggende ved Donaus udløb i Sortehavet. Som det kan ses i ovenstående tekst, er deltaet et utroligt stort vådområde (på størrelse med Fyn som er godt 3.000 km²), og er hjemsted for utallige fugle. Et sandt europæisk paradis for fugle-fotografer og fugle-kikkere.

Vi havde tre dages sejlase rundt i deltaet fra kl. 08,30 til 18,00, hvor vi havde fuld sol fra en skyfri himmel – fantastisk. Meeen ikke alle syntes, at det helt var lykken (en enkelt syntes, at det lig-godt-var-for-meget). Men for mig var det så sandelig, lige hvad jeg havde håbet på. 9-10 timer spejdende efter fugle, med spænding på hvad der befandt sig om flodens næste krumning, med fuld sol, kameraet for det ene øje, var ganske enkelt SUPER. Problemet var dog, at jeg følte mig temmelig ”enøjet” de første timer på land 🙂 Men to fingre (en på hver side af øjet) fik det til at kunne åbnes igen 🙂 🙂

Maden på båden formoder jeg var Rumænsk land-køkken, og vor ”kok” Petruska tilberedte hver dag en fantastisk suppe, og nogle gode kød og salat retter, som blev ”lusket” ned med kølig rød- og hvidvin. Det var med sorg, vi efter de tre dage sagde farvel til Petruska og hendes gode mad, små skarpe og eftermiddagskaffe.

Den efterfølgende forplejning viste sig aftensmad-mæssigt, at være KATASTROFAL (hvilket alligevel nok er en mild beskrivelse). Efter to måltider af den slags, var stemningen iblandt os meget tæt på VILDT OPRØR, og selv en blid og gemytlig fyr som mig havde fået nok, og nægtede at spise andet end det brød der var til.

Jeg tror det kunne mærkes ganske tydeligt, idet vi de to sidste dage, blev inviteret på restaurant, og den sidste dag endda med betalte drikkevarer oven i 🙂

De sidste dage var vi rundt i landet til lokale fugle lokationen, hvor vi så Aftenfalk, Dværgørn, Ørnevåge, Biædere, Bjergvipstjert, Sorthoved Gul Vipstjert, Gulbug, Stormsvale og mange flere. Og jeg fik lært, at kende forskel på en Bomlærke og en Kalenderlærke 🙂 🙂

Tophejren var min absolutte favorit-fugl  på turen – også selv om den nok var den talrigeste. Med dens smukke hvide vinger, det purpur farvede næb, de lange fjer i nakken – og ikke mindst dens meget silkeagtige fjerdragt, fik mig til at være vild med denne fugl 🙂

Den er en utrolig smuk fugl, når den i yngletiden er i sin pragtdragt. Den er 46 cm lang og vejer 280 g. Tophejren har i yngledragten røde ben og sortblåt næb. På andre årstider er benene gule og næbbet gulgrønt med sort spids. Den har hvide vinger og halefjer samt lange fjer i nakken ganske som en manke, som når langt ned ad ryggen – og ofte endda længere.

Ungfugle har ikke manke og er mere jordbrune med mørke striber på bryst og underside.

Den yngler i løse kolonier, ofte sammen med andre hejrer. Reden er meget alsidigt placeret, og kan findes både i krat, buskads og træer eller på jorden i rørskove eller anden sumpvegetation.

Æglægning er fra midt i maj, ofte synkront med de øvrige arter i kolonien. Den får kun ét kuld,  normalt med 4-6 æg. Begge køn ruger i 22-24 dage. Ungerne fodres af begge forældre i ca. 32 dage.

Udbredelse: Gennem Middelhavsområdet, steppezonerne og Mellemøsten. Arten er i tilbagegang i Sydøsteuropa, men meget udbredt i Donau-deltaet.

Trækker til tropisk Afrika i august/september, og kommer retur i marts/april.

Den er en meget sjælden gæst i Danmark, men er bl.a. konstateret i år (2017) ved Filsø – Jylland, og tidligere på Vestamager.

Tophejren er en sjælden gæst, idet den ikke er set meget mere end 10 gange i de sidste 40 år.

 

En blok med beskrivelser, historier og billeder fra mine fototure og rejser, samt hvade der ellers kan falde mig ind :-)

%d bloggers like this: