Spætmejse
Staer 1 1
Staer 3

Stæreunger og Spætmejsen

De to arter hører til spurvefuglene, men slægtsmæssigt ligger de ganske langt fra hinanden. Alligevel blev der udført et upåklageligt samarbejde. 

Det forhold, at småfugle deltager i opfodring af andre arters unger, er ikke almindeligt. Det, at Spætmejsen deltager i opfodring af Stærens unger, må nok betragtes som ganske ualmindelig.

I sommeren 2021 havde Spætmejsen og Stæren besluttet sig for, at opfostre hver sit kuld i et par gamle spættehuller i samme træ med ca. 1 meters mellemrum. Stæren i stueetagen Spætmejsen lidt højere oppe, hvilket gav ret meget trafik i træet, da hullerne vendte samme vej. Men det gik fint, med Spætmejsen som den vigende.

På et tidspunkt fløj Spætmejsens unger fra reden, men den lille Spætmejses plejeinstinkt standsede ikke lige der. Den kunne slet ikke modstå stæreungernes højlydte skræppen efter mad, og de store åbne munde blev uimodståelige. Plejeinstinktet eksploderede, og den lille Spætmejse indledte er sandt arbejdsraseri. Konstant stormede den ud efter ”lækre labre larver”, og nærmest med fare for selv at blive slugt, proppede den føde i de store ”munde”, som sagtens kan rumme hele den lille fugls hoved.

Staereunger 1a
En af stæreungerne spejder efter forplejning

Reden indeholdt tre stæreunger

stær
Stæren er ved at etablere sig

I de dage jeg fulgte optrinnet, leverede Spætmejsen føde 6-7 gange for hver gang stæren selv troppede op og leverede et måltid. Godt nok havde den flere med af gangen, men samlet set, leverede Spætmejsen flest.

Men på intet tidspunkt var stæreungerne tilfredse med deres lille plejemor, for vredt huggede de ud efter hende, hver gang et måltid var slugt, og den lille Spætmejse blev for at tilse, om alt var i orden inde i rede-hullet – hvor den som dens plejeinstinkt påbød den – fjernede stæreungens efterladenskaber. En service ungerne ikke blev tilbudt af deres mor i den størrelse de var nået – stæreunger sender når de er vokset lidt til, selv disse ting i en stor flot bue ud af hullet.

Det var rigtig sjov at se, at når stære-mor og plejemor passerede hinanden, var der ingen problemer, stære-mor accepterede fuldt ud sin lille hjælpers tilstedeværelse – også at hun gik helt ind i reden.

Jeg overværede det ualmindelige optrin i tre dage, hvorefter stærens unger forlod reden – en interessant og spændende oplevelse.

For en god ordens skyld, skal det bemærkes, at ingen af fuglene blev forstyrret i deres pleje af unger. Billederne er taget ved et træ, der står lige op af en asfalteret sti, lige ved et tæt beboet område. Forbi og under træet kører både knallerter, cykler, barnevogne, hunde, katte og sågar mennesker (de sidste dog gående), hvor mange talende tager opstilling, og betragter stæreunge og den ualmindelige opfostring.

Spændende at se, om samarbejdet forsætter næste år. Spætmejse og Stær har ynglet i samme træ i flere år, men de har dog tidligere haft bo på hver sin side af træet.

stæreunge
Der går ikke lang tid før ungernes tålmodighed slipper op. Maden skal leveres - hurtigt
Stæreunger (25)
Staereunger 31a
Staereunger 31
Staereunger 17
Stæreunger (22)
Stæreunger (20)
Stæreunger (13)
Stæreunger (16)
Stæreunger (14)
Stæreunger (12a)
Stæreunger (1d)
Der skal også gøres rent
Stæreunger (1c)
Stæreforældrene deltager også
stær-6
Der samles larver i felten
Staereunger 1b
Stæreforældrene deltager også
staer 8
Stæreforældrene deltager også
Stæreunger (9)
Stæreunger (8)
Stæreunger (6a)
Stæreunger (6)
Stæreunger (4)
Stæreunger (10)

Del på

Spaetmejse 16
Spaetmejse 4

Se siden hvor den lille maskerede bandit fodrer sine egne unger

HER

Anbefalede fuglesider

The difference we make:

British Trust for Ornitlogy  – BTO

Birds of the World:

The CornellLab og Ornitology – Cornell

Why Birds Matter, and Are Worth Protecting:

National Geographic – MAGAZINE

Birds Are Vanishing From Nort America:

Antallet af fugle i De Forenede Stater og Canada er faldet med 3 milliarder eller 29 procent i løbet af det sidste halve århundrede. Læs om det HER

Pandion:

En super fugleside fra Dansk Orentoligisk Forening . Se den HER